Instagram

Sunday, May 15, 2011

# Tutorial : Background & border pada post title & title sidebar

percubaan pertama untuk buat tutorial... waa...excited nih...aku sebenarnya tak reti sangat nak buat tutorial post... cuma reti tengok tutorial orang jer...hehehe...tapi atas permintaan...i will do my best!

permintaan pertama ni datang dari TEACHER REEN ...

maksud dia title post yang macam di bawah...


ok....nak buat nih... ikut step berikut ok...
  • Dashboard > design > edit template HTML 
  • sebelum edit pape...better pastikan template anda dah siap-siap di download untuk mengelakkan anda menyesal dikemudian hari kalo yang  di edit tak menjadi! hehehe
  • tick pada expand widget template
Untuk letakkan border + background pada title post
  • cari kod ni 
 .post h3 {

* tekan CTRL + F untuk memudahkan pencarian

  • copy dan pastekan kod ini di bawah kod kod yang anda dah cari tu...
background-image:url(KOD BACKGROUND ANDA); -moz-border-radius-topleft: 10px; -moz-border-radius-bottomright: 10px; padding: 6px; Border: 3px solid #FF0080
  • letak kod background yang anda suka pada ruang KOD BACKGROUND ANDA yang dah saya highlght kan kuning
  • anda juga boleh tukar warna  border mengikut citarasa anda di ruang  yang saya highlight kan kuning tu... 
Untuk letakkan pada sidebar title

  • cari kod ni
.sidebar h2 {

  • letakkan kod ni di bawah kod di atas...
background-image:url(KOD BACKGROUND ANDA); -moz-border-radius-topleft: 10px; -moz-border-radius-bottomright: 10px; padding: 6px; Border: 3px solid #FF0080;

  • letak kod background yang anda suka pada ruang KOD BACKGROUND ANDA yang dah saya highlght kan kuning
  • anda juga boleh tukar warna border mengikut citarasa anda di ruang  yang saya highlight kan kuning tu...
    extra :

    • anda boleh dapatkan background yang menarik di SINI
    • dan dapatkan kod warna di SINI
    • border di atas adalah seperti yang ayu gunakan skang...tapi kalau nak guna border laen pun boleh...

      tukarkan perkataan solid macam yang ayu highlightkan hijau diatas dengan perkataan di bawah :
    1. solid
    2. double
    3. groove
    4. dotted
    5. dashed
    6. inset
    7. outset
    8. ridge
    9. hidden  

    hasilnya akan jadi macam ni...


    INI JENIS BORDER SOLID
    INI JENIS BORDER DOUBLE
    INI JENIS BORDER GROOVE
    INI JENIS BORDER DOTTED
    INI JENIS BORDER DASHED
    INI JENIS BORDER INSET
    INI JENIS BORDER OUTSET
    INI JENIS BORDER RIDGE
    INI JENIS BORDER HIDDEN


    DONE! selamat mencuba! kalau tak jadi please inform ayu ye! ayu budak baru belajar!
    ❤Salah silap dalam entry ini...Ayu mohon ampun dan maaf... sesungguhnya yang baik itu datang dari Allah S.W.T dan yang buruk itu adalah kelemahan Ayu sendiri...❤

    13 komen:

    ♥ Teacher Rinz ♥ said...

    thnx ayu..btw,saye nk ttorial for border dalam blockquote awak yg ade icon awan 2..(yg dlm tajuk entry 1st anniversary 2)..

    Siti Sofeah Abd Wahab. said...

    kak ayu. nak taye something bole?

    -✿Ayu✿- said...

    yup! boleh...ape dia dik...:p

    nadzirah said...

    salam kak ayu x dpt cari kod tu pun...=(

    -✿Ayu✿- said...

    @nadzirah
    nad tak dpt cari code yg mana eh...maybe sbb template kot... template berbeza guna kod yg berbeza...

    fizi said...

    npa x jumpa code tu :( klau template lain kan akk thu tak code dia ^^

    -✿Ayu✿- said...

    @fizi
    klu template lain tu...akak x sure la kod die... tp klu fizi nak akak tlg boleh je...

    CikTed EyLa said...

    shomelnya blog akak =) like... <3

    -✿Ayu✿- said...

    @CikTed EyLa
    eh2...mane ade comel...biase2 je...hehehe

    minico0per said...

    ayu,blh x ayu tlg ajar camne nk ltak divider antre entry?

    minico0per said...

    lupe lak,salam ramadhn..^_^

    muciMucikU said...

    comel la blog...camne nk wat template camni ek?

    -✿Ayu✿- said...

    @muciMucikU
    huhuhu...template ni syafzmgz.com yg buatkan...

    2leep.com