Instagram

Monday, June 27, 2011

Journal junior auditor #Day 1

Hari ni tiba jugak...27 Jun 2011...bermula hari baru sebagai seorang Accounting trainee kat MAAC.CA... macam tajuk kat atas tuh...junior auditor..*berangan lebih...hehehe...
actually takdelah keje audit sangat yang aku akan buat...sebab aku ditempatkan kat bahagian taxation...waa...tak suka-tak suka...hari tu dapat offer kat tax awal-awal lagi aku tolak walaupun office tu belakang rumah aku jer...sekali datang sini pun kena wat tax jugak...naseb badan la... lepas ni makin kerap la aku call sir Fadhil tanya pasal tax...huhuhu... Teha la ni dah amik tempat aku wat audit...hehehe...*gurau je teha...

first day hari ni agak kelam kabut sebab aku dah salah tempat...mati-mati aku ingat bangunan yang kat tengah-tengah town tu...rupanya kat tempat lain...naseb baik abg ipar aku leh hantar tadi...lepas ni kena siapkan P cepat-cepat...saket la kalau tak de transport macam nih...huhuhu...

sampai kat office tadi awal la...office hour kul 8-5...tapi aku dah ada kat bawah tu kul 7.30... biase la...first day...semangat dia tu lain macam sket...hahaha...lepas sebulan aku tak tahu la macam mana gayanya...smintak semangat kekal macam ni sampai 26 December 2011 yep...huhuhu...

oleh sebab aku naik office ngan teha tadi...tak de la kekok sangat...staff first yang aku jumpa tadi Kak Ira... lepas tu Kak Na...Kak Na perkenalkan aku dengan sume staff yang lain... Kak Sal (supervisor) Encik An(manager) Kak Dayah, Abg Fairuz, teha(trainee dari UnisZA), Aida(trainee dari UniTEN) lepas tu ada lagi 2,3 orang...tengah cuba nak mengingat nama lagi ni...huhuhu...

aku pilih nak duduk meja tepi dinidng tapi macam salah tempat je...sebab terpaksa mengadap Encik An pulak...aih... naseb Encik An ni tak de la jenis yang marah-marah...Kak Sal pun takde la marah-marah sangat...tapi serius sket la...haruslah kot...kang trainee cam aku ni naik kepala lak...huhuhu...

oleh sebab aku duduk sebelah teha(trainee UnisZA) jadi aku banyak cakap ngan dia gak la tadi...tak banyak gak sebenarnya...malas nak kacau aku tengok cam bz jer...buat TAX weh...waaa...menangis lah aku sat gi...
bosan giler tadi sampai kul 10 a.m tu aku duk kelip-kelip mata jer tengok staff lain lau lalang depan aku jumpa Encik An n Kak Sal... tapi lepas tu Kak Sal datang dengan fail Manual Operation suh aku study...banyak weh...sume pasal prosedur perakaunan, auditing n taxation...bukan baca sangat pun...aku main belek-belek jer...hehehe...

tapi tak lama lepas tu dalam kul 11 lebih Kak Dayah datang bagi aku keje...suh check financial statement yang dia dah buat...dia suh check kiraan dia je...takut ade salah...tapi aku pulak buat pandai gi check balance ke tak...sekali jumpa RM30 je tak balance...tak jumpa sampai kul 1...lepas rehat, solat, makan goreng pisang jer...malas nak makan...hahaha*dedicated worker...hehehe... sambung balik cari RM30 tu sampai kul 3 ptg...hahaha...bagus tak aku???hahhaa...  rajin pulak aku kan...bosan sebenarnya...tak de keje nak buat... last-last aku padam balik apa yang aku dah buat tadi...then bagi balik Kak Dayah...pndai-pndai je aku nak buat keje orang...hehehe... aku dah betulkan yang Kak Dayah suruh tu...

lepas tu bosan datang kembali...owh...lambatnya kul 5... tepat kul 5...aku dah siap-siap amik beg n lappy...hahaha... tunggu Kak Sal kuar je...lepas tu tunggu Encik An kuar...then...aku pun menyusul kuar...yeah...baru hari first...aku ada lagi 5 bulan 3 minggu  4 hari nak habeh...

moga-moga hari esok lebih bai dari hari ini...Amin...

***tak ada pic nak letak sebab takut nak snap...gabra hari first kan...ngeee~~~ esok tak sabar nak tunggu keje yang bertimbun-timbun atas meja aku... berangan orang dah keje...hahaha... mau chow dulu... blog dah update...buku log lom update lagi...hehehe.... nite!!!!




❤Salah silap dalam entry ini...Ayu mohon ampun dan maaf... sesungguhnya yang baik itu datang dari Allah S.W.T dan yang buruk itu adalah kelemahan Ayu sendiri...❤

3 komen:

azwa amani said...

huhuhuhu..keje elok2 yerr :)

-✿Ayu✿- said...

@azwa amani
hehehe...insyaAllah...tq dear!

KuNanGKuNanG said...

selamat bekerje...:)

2leep.com