Instagram

Monday, June 23, 2014

How to start it... again and again

buka blogger.com. tekan new post.... tapi dekat setengah jam termenung tak tahu nak update ape...
almost 3 months since last post ... betapa ayu malas ta de masa nak berblog skang neh...
Skang ni boleh la rileks sket since dah abes audit ... tunggu report je... then struggle untuk YE 2014 pulak.

Encik Mok dah pindah masuk opis kat KL.. so almost every weekend I will be at Melaka!
every weekend pun sangat busy dengan dating anak-anak buah...
skang ayu buat business kecik-kecik buat tag/sticker untuk wedding  atau apa saje majlis
tu yang lagi tambah suntuk waktu nak update blog... hihihi (alasan)
ayu buat pun murah-murah je 10sen/pc
MURAH GILER KAN???


Encik Mok lah yang paling support ayu untuk buat bisnes ni..
future plan tu ada cuma tak yakin je nak buat... kne fokus la kalau nak buat bisnes kan
kena quit kerja... tapi mampu ke nak bayar segala hutang kalau buat bisnes ni???
tu yang paling takut...

so far ayu buat kecik-kecik je... siang keje.. malam baru buat..
ayu start sebagai hobi je... since housemate sume mintak tolong buat sebab masing-masing nak tunang... and ayu pun nak tunang... then lama-lama jadi as side income.. :)

Alhamdulillah...
Encik Mok byk tolong ayu dari segi modal...hihihi
asset ayu dalam bisnes ni :

1. Printer
     Ayu gunakan printer EPSON L110.
 so far ayu dah guna lebih kurang 4 bulan lebih dan ayu agak puas hati dari segi penjimatan dakwat dan kualiti printer ni. FYI, tank ink printer dekat luar macam yang CISS tu tapi tank ni ada warranty in case kalau ada kerosakan for 1 year.
harga ink pun murah je RM20 sebotol so kalau 4 warna RM80.
Ayu dah print lebih dari 1000 keping kertas + sticker tapi ink belum habis sepenuhnya lagi.

tapi tak semua tempat ada jual printer ni. susah jugak nak cari. akhirnya jumpa dekat AEON JUSCO Bandaraya Melaka. 


 HARGA RM368.00

2. Silhouette Cameo

mesin agak baru sebenarnya bagi ayu. ni adalah plotter machine ataupun mesin pemotong.
Ayu tahu pasal mesin ni pun lepas jinak-jinak dengan bisnes ni sume.
 sebelum ni ayu cume pakai puncher atau lebih detail lagi scallop puncher...

Ayu beli awal tahun ni dengan harga RM136 dekat Tropicana City Mall.
tapi puncher tak tahan lama sebab dia boleh tumpul. lepas lebih kurang 5000pcs pakai pisau dia dah kurang tajam. sangat tak recommended untuk sapa yang buat bisnes macam ayu... 

Dengan mesin Silhouette Cameo tu ayu boleh buat dengan macam-macam bentuk ... 
Belum lagi explore sepenuhnya lagi... hihihi

HARGA RM1199.00

lain-lain asset kertas sticker dan artcard.

kalau sape yang nak berjinak dengan bisnes printing ni boleh la mula survey apa yang patut. Ayu pun belum lagi nak fully focused walaupun angan-angan tu ada. tapi biarlah ayu makan gaji dulu... 
sikit-sikit merangkak tak salah kan.. :)

Alhamdulillah for everything happen to me...

till then.. jumpa lagi next entry... kalau ayu rajin... hihihi


 




❤Salah silap dalam entry ini...Ayu mohon ampun dan maaf... sesungguhnya yang baik itu datang dari Allah S.W.T dan yang buruk itu adalah kelemahan Ayu sendiri...❤

7 komen:

Na Bella said...

Lepas ni bolehlah buat bisness besar besaran. Hehe

qayum hekayat said...

ayu beli kat mane mesin cemeo tu ?

:)

-✿Ayu✿- said...

@qayum hekayat
cameo tu ayu beli dekat melaka... offical supplier die kt PJ.. ce google Silhouette Malaysia... nt ade kuar address die...

Hilmi Azimah said...

Ayu..kertas sticker beli kat mane.. glosst ke biasa ye..

-✿Ayu✿- said...

@Hilmi Azimah
glossy ade biasa pn ade... bleh tgk kt popular ade... ataupun online...

Hilmi Azimah said...

@-✿Ayu✿-klu online nak beli kat mane ye,,
klu popular brand ape.. boleh gune utk printer inkjet eh..?

-✿Ayu✿- said...

@Hilmi Azimah
yup bleh gune... xtau la brand ape.. sbb dah packaging popular... online bleh tgk kt diyprinting

2leep.com