Instagram

Thursday, August 07, 2014

Cerita Raya Ayu

Alhamdulillah... berakhir sudah Ramadhan...
entry Ramdahn takde pun kan... hihihi agak sibuk sebulan Ramadhan dengan keje dan business kecik ayu. Tapi so far Alhamdulillah... dapat jugak hadapi Ramdhan tahun ni dengan jayanya...

Cerita raya ayu sama je tiap tahun takde yang membezakan...
tapi ni tahun kedua kami beraya dengan Ayahanda tengah sakit... dah la masa bulan puasa Ayahanda macam kurang makan... macam tak de selera... risau jugak kalau dia terus tak nak makan...
tapi Alhamdulillah... Ayahanda kembali macam biasa... mungkin sakit tekak je... 
Ayahanda tak boleh bercakap so kami tak tahu dia lapar ke... dia sakit ke... die ngantok ke... kami buat apa yang kami mampu je...

Raya tahun ni 9 orang adik beradik dalam kumpul... Kak Ja je yang tak balik... 
Baju raya pun tak de tahun ni... sadis tak...??? sadis la jugak... sebab tak pernah raya takde baju raya... tiap tahun mesti ada jugak walaupun tiap tahun buat selai je... tapi tahun ni langsung tak de.. T_T

Ceritanya memang tak semangat pun dengan raya tahun ni... lots of things to think...
berjimat pun ye jugak... nak kawen la katakan... hihihihi

tapi bile encik Mok cakap" raya sampai puas sebab tahun depan raya kat melaka..." 
nampak tak die dah bagi hint tahun depan raya kat melaka.... T_T...
(tetiba bergenang air mata).... huhuhuhu....

1 Syawal
Tahun kedua kami tak solat Raya kat surau sebab tak de orang nak imamkan... lepas Ayahanda sakit... kami pun pakat solat Raya kat Masjid Sultan Ismail yang gah tu... hihihi tapi kenangan solat kat surau tu paling best... walaupun surau tu kecik tapi penuh dengan jemaah... dan separuh adalh family ayu sendiri... tambah dengan budak-budak lagi... seronok... tapi tinggal kenangan je la... tokki tak larat dah nak jadi imam kami lagi... T_T 
Lepas solat balik rumah tunggu tetamu datang je la... btw 1 Syawal ayu pakai baju jubah Kak Ros je... jubah tu pun dah 2,3 tahun die beli...tangkap muat je mana yang boleh pakai sebab memang takde baju raya... Petang baru la kami keluar rumah sedara mara... malam lopek abes sebab malam raya tu sibuk masak juadah... hihihi 

2 Syawal 
pakaian 2 Syawal jeans n t-shirt je sebab 1 hari kat rumah... melayankan tetamu yang tak putus-putus... orang datang tengok AYahanda pun ye jugak...

3 Syawal 
Baru ada kesempatan keluar beraya... balas dendam sampai ke malam keluar... sume dah pusing-pusing... 

Raya ke-4 jadi driver bonda pegi kenduri kahwin je... ramai sangat orang kahwin hari tu... pancit la jugak driver ni... adoiiii

Raya ke-5 dah balik melaka... memang balik awal sikit sebab nak elak jammed! balik kampung hari Sabtu sampai 14jam nak sampai ganu... sakit bontot duduk dalam kete je... huhuhuuh 
beraya dengan family Encik Mok pulak hari ahad then hari isnin dah kje ... wut wut....

moga jumpa lagi Ramadhan dan Syawal tahun depan... InsyaAllah... :)

p/s : tak dapat duit raya pun tahun ni... tapi dapat handphone raya.. hihihi... Thanks Encik Mok!

Cerita raya korang macam mana pulak????


❤Salah silap dalam entry ini...Ayu mohon ampun dan maaf... sesungguhnya yang baik itu datang dari Allah S.W.T dan yang buruk itu adalah kelemahan Ayu sendiri...❤

0 komen:

2leep.com