Instagram

Wednesday, May 18, 2011

Blogger Lelaki Vs Blogger Perempuan




Segmen lagi dari Abg Beng... nak join??? klik banner macho di atas ...

"SETUJUKAH ANDA BAHAWA WANG HANTARAN DISEDIAKAN 100% OLEH PIHAK PENGANTIN LELAKI ?"

soalan famaous antara keluarga pengantin lelaki dan keluarga pengantin perempuan...lebih-lebih lagi kalau wang hantaran tu melangkaui akal fikiran kita... mesti tertanya-tanya mana dia nak dapat duit hantaran sebanyak tu...emmm...

bagi ayu as a woman yang mewakili bakal-bakal pengantin perempuan diluar sana sebenarnya sangat setuju sekiranya wang hantaran tersebut adalah disediakan 100% oleh pihak pengantin lelaki. Tapi bergantunglah pada berapa banyak jumlah tersebut. Pada pendapat ayu, kalau ikut stail lama ( orang tua yang tentukan jumlah wang hantaran ) memang kadang-kadang tu tak terjangka oleh pihak pengantin lelaki, kalau macam tu keadaan nya, pihak perempuan pun kena lah ambil tindakan yang sewajarnya untuk bantu bakal suaminya. kalau tak, terpaksalah ditangguhkan majlis pernikahan mereka dulu sampai si bakal suami cukup  duit tabung.

Tapi kebanyakan pasangan yang nak berkahwin sekarang dah bincang siap-siap berapa wang hantaran mereka. so, soal tak mampu tu tak perlu dirisaukan sebab mereka mesti dah ikut kemampuan si bakal suami tersebut.  bagi ayu soal wang hantaran ni memang cukup famous. sebaik sahaja majlis pertunangan selesai, orang mesti nak tahu berapa jumlah wang hantaran, perkara biasa.

Lelaki sebagai keua keluarga yang akan memikul tanggungjawab untuk memberi nafkah kepada isteri anak-anak harus tunjukkan yang mereka mampu untuk memikul tanggungjawab tersebut. so, wang hantaran adalah titil permulaan bagaimana isteri mahupun keluarga mertua akan menilai adakah pengantin lelaki mampu untuk memenuhi tanggungjawab mereka.

SEKIAN....

❤Salah silap dalam entry ini...Ayu mohon ampun dan maaf... sesungguhnya yang baik itu datang dari Allah S.W.T dan yang buruk itu adalah kelemahan Ayu sendiri...❤

22 komen:

aque said...

saye sangat setuju....
semua point anda kuat...
loike...

-✿Ayu✿- said...

@aque

hehehe...tq...ini pandangan sy... maybe pandangan org laen berbeza...

cayob said...

waaa....ok lah tu, tapi tak lebih 100 patah perkataan kan...tak ape lah....janji ilmu kan.....Semoga berjaya!


Alang-alang saya dah datang, nak jemput awk dan rakan-rakan awk...datanglah p rumah...... :) Kalau sudi kunjung2 sya di blog yang tak seberapa ini.........tak follow pun tak ape...janji awk datang, Inys Allah.

http://cayob.blogspot.com/

SHM said...

betul tu . sbgi llki bertanggungjawab mestilah kena sediakan duit hantaran sendiri . tp klu terlalu tinggi , smpi bile bru boleh llki sediakan duit hantaran tu .

miss nadya said...

setuju jer..:)
salam kenal dari nad..:)

BLOGGER LELAKI VS BLOGGER PEREMPUAN

-✿Ayu✿- said...

@cayob
yup! ilmu... sama-sama cari ilmu...

-✿Ayu✿- said...

@SHM

hehehe...tau xpe... dah tanggungjawab lelaki kan... tapi yg pompuan pn kne la berpada-pada...

-✿Ayu✿- said...

@miss nadya
hehehe...salam kenal nadya!

missbby said...

memang betul tapi perempuan kena la agak2 kan..janganlah mintak lebih2 sampai membebankan pihak lelaki.

faisal apardi said...

ni blog yang ke 3 join segmen ni yerk..cepat tul..

tak aci la laki yang tanggung semua..kalau laki tu baru keje setaun nak kawin dah pastu hantaran 10k. pastu nak buat kenduri kat belah laki tak de duit. tu yang terpaksa buat pinjaman tu ..kurang2 10k jugak..

mmmm...susah la nak kawen skng ni...

-✿Ayu✿- said...

@missbby

mmg betul...perempuan kne la gak tgk kedudukan bakal suami tu...jgn la mintak lebih2...:p

^ Uncle Syaf ^ said...

pandai kak long kite bercakap ye...he3 i pollow u lah..boleh..he3

-✿Ayu✿- said...

@faisal apardi

hehehe...nak join segmen abg beng kne pantas klu tak melepas...hehehe... sebab tu lelaki kne kumpul duit dari kecik... dah ade tabungan nak kawen nt kalau dah besar wlupun kerja baru sethn...hehehe:p

-✿Ayu✿- said...

@^ Uncle Syaf ^

hehehe...kak long mesti la kne pandai bercakap...nt nk kne ajar adik2...ngeh2...:p thanks follow kak long!

Syarifah Nornazrah Al Yahya said...

@-✿Ayu✿- : klu naz, naz lbh suka berkongsi

~syue~ said...

kalau xnak share, xyah letak tinggi2.. bole dak gtu ? hehe

meh tgk pendapat saya pulak..

-✿Ayu✿- said...

@Syarifah Nornazrah Al Yahya

kalau dah tinggi sangat...mmg patut la kite berkongsi kan... ayu setuju ngan Naz!

-✿Ayu✿- said...

@~syue~
hahaha...betul2...kalau tak nak...ikut la kemampuan bakal suami kan...

Dayana AZ said...

kalau nk 100% bole tp mcm ayu ckp , tetap kn dlu wang hantaran an, tak la terkezuut pihak lelaki hoho.

Munna said...

wah ni esei ke ape?? haha btw sweet blog nih...dr blog bro ben juga...^^

-✿Ayu✿- said...

@Dayana AZ
hehehe...tau xpe...so..Dayana kne tetapkan jumlah siap2 ye...hehehe:p
salam kenalan...

-✿Ayu✿- said...

@Munna
hehehe...saje wat esei panjang slet...abg beng kata tak lbh 100 pth perkataan kan... ni baru 80...hehehe:p salam kenalan!

2leep.com