Instagram

Monday, May 16, 2011

✿ SELAMAT HARI GURU !!!! ✿ Guru Penjana Transformasi Pendidikan Negara~

 KAMI GURU MALAYSIA

Kami guru Malaysia
Berikrar dan berjanji
Mendidik dan memimpin
Putera puteri negara kita
Pada Seri Paduka
Kami tumpahkan setia
Rukun Negara kita
Panduan hidup kami semua

Di bidang pembangunan
Kami tetap bersama
Membantu membina
Negara yang tercinta
Amanah yang diberi
Kami tak persiakan
Apa yang kami janji
Tunai tetap kami tunaikan
Di bidang pembangunan
Kami tetap bersama
Membantu membina
Negara yang tercinta
Amanah yang diberi
Kami tak persiakan
Apa yang kami janji
Tunai tetap kami tunaikan
Tunai tetap kami tunaikan

5 tahun dah aku tinggalkan zaman sekolah...kali terakhir aku dengar lagu ni pada 16 Mei 2006... Hari Guru terakhir yang aku sambut bersama cikgu-cikgu tercinta... rindunya nak dengar lagu ni lagi... dinyanyikan oleh sume cikgu-cikgu...huhuhu... kenangan yang tak boleh nak ulang tayang balik...

zaman sekolah aku sekolah kat SK Chendering...dekat je ngan rumah... g sekolah ngan basikal...
sekolah rendah...time tu memang semangat giler belajar...paling suka ngan Math dan paling benci ngan Sains hehehe...Cikgu Math yang aku suka time tu Cikgu Sulaiman... tiap kali jumpa aku mesti tanya pasal abang aku...anak murid kesayangan dia... huhuhu...untung abang aku... ada cikgu sayang dia...hehehe
masa mula-mula sambut darjah 1...kelas masa tu 1 Kuning... cikgu kelas Cikgu Rohani Birang... cikgu terbaik pernah aku ada... tapi masa tu tak reti nak beli hadiah apa... budak-budak lagi... mana reti...umur baru 7 tahun...hehehhehe...

pikir-pikir punya pikir belilah sebatang pen 50sen yang color warna merah tu...balut-balut ngan kertas hadiah pun orang boleh tahu tu adalah pen...hahaha...kelakar betul... nak sangat bagi hadiah kat cikgu...

then...lepas tu...dah reti kumpul duit dengan classmate untuk beli hadia kat cikgu... beli pinggan la... jam dinding la... paling mahal masa darjah 6...ada sorang classmate tu ayah dia sponsor sket dapatbagi cikgu kelas aku 6 Berlian masa tu Cikgu Ariffin Mamat dengan pen yang eksklusif la... rindunya ngan sekolah rendah aku tuh... kat situ lah aku mula kenal dunia... cikgu-cikgu yang sporting giler... memang best giler... waaa....!!!


zaman sekolah menengah pulak agak mencabar sket... aku sekolah kat SMK Sultan Sulaiman atau lebih dikenal dengan SMK Syok Sendiri dikalangan musuh ketat sekolah aku...hahaha...
time aku sekolah tu sekolah ni sekolah Premier... lepas aku keluar baru tukar jadi Sekolah Cluster...
sekolah ni antara yang glamor kat Terengganu...hehehe...angkat bakul untuk sekolah...:p

oleh sebab sekolah ni memang glamor... sambutan hari guru memang sangat meriah...kebanyakan guru-guru kat sini akan diarak... buat majlis yang sanagt meriah untuk cmereka...dan student yang handle masa tu...

oleh kerana aku belajar dalam kelas muzik... memang tiap kali hari guru... aku boleh la menyumbang sket tenaga aku untuk cikgu-cikgu yang aku sayang dengan buat persembahan... biasanya aku  main Caklempong & Gamelan... sebagai tanda penghargaan buat mereka...

perkara paling aku suka time Hri Guru dapat tengok cikgu jadi macam budak-budak...hehehe... main sukaneka la...  hari tu dapat tengok dorang jadi pelajar dan pelajar yang jadi cikgu...hehehe...rindunya zaman tu...aku nak KEMBALI KE SEKOLAH!!!!!!

aku adalah salah sorang anggota gamelan sekolah dari tahun 2004-2006..tiap kali ada hari anugerah kecemerlangan guru peringkat negeri...dapatlah pergi tengok hari anugerah tu sebab kitorang akan buat persembahan... cikgu muzik yang aku paling sayang Cikgu Sazlina Zakaria... dengan CIKGU ZULKIFLI...mereka yang perkenalkan aku dengan caklempong dan gamelan sampai aku jatuh cinta :p

kenangan zaman persekolahan yang aku takkan lupakan...
buat semua guru-guru di SKC, SMKSS & lecturer di UiTM Dungun...

Guru oh Guru

Berburu ke padang datar,
Dapat rusa belang kaki;
Berguru kepalang ajar,
Ibarat bunga kembang tak jadi.

Dialah pemberi paling setia
Tiap akar ilmu miliknya
Pelita dan lampu segala
Untuk manusia sebelum menjadi dewasa.

Dialah ibu dialah bapa juga sahabat
Alur kesetlaan mengalirkan nasihat
Pemimpin yang ditauliahkan segala umat
Seribu tahun katanya menjadi hikmat.

Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa
Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta
Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara
Jika hari ini seorang ulama yang mulia
Jika hari ini seorang peguam menang bicara
Jika hari ini seorang penulis terkemuka
Jika hari ini siapa saja menjadi dewasa;
Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa
Dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca.

Di mana-mana dia berdiri di muka muridnya
Di sebuah sekolah mewah di lbu Kota
Di bangunan tua sekolah Hulu Terengganu
Dia adalah guru mewakill seribu buku;
Semakin terpencil duduknya di ceruk desa
Semakin bererti tugasnya kepada negara.

Jadilah apa pun pada akhir kehidupanmu, guruku
Budi yang diapungkan di dulang ilmu
Panggilan keramat "cikgu" kekal terpahat
Menjadi kenangan ke akhir hayat.

Usman Awang
1979

buat semua guru-guru yang telah banyak menyumbang bakti kepada kami hingga ke tahap ini... jasa dan pengorbanan kalian takkan dapat balas... kerana kalian adalah ibu-bapa kedua kami...

buat kakak-kakak aku, Kak Jaa, Kak Lely dan Kak Nor...
selamat Hari Guru... 
semoga kalian tabah menghadapi segala dugaan dalam mendidik anak bangsa...
juga buat bakal Kakak Ipar aku...Kak Yaniey... be a good teacher!
Tadika 1994

SKC 1998
SKC 2000

Hari guru 2002

SMKSS 2003

with Cikgu Sazlina
the memories will last FOREVER

❤Salah silap dalam entry ini...Ayu mohon ampun dan maaf... sesungguhnya yang baik itu datang dari Allah S.W.T dan yang buruk itu adalah kelemahan Ayu sendiri...❤

8 komen:

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

adik sis folo sini ya ;)
eh uitm dungun? kenal x ngan adik ipar sis?

-✿Ayu✿- said...

tq sis...follow sis jgk...:)
x knl la adik ioar sis... ayu degree...duk luar...huhuhu...maybe pnh terserempak kot...uitm dungun tu kck jer...hehehe:p

ps said...

sis umur brape skarang ni?memang bekas budak sekolah skc ker?

-✿Ayu✿- said...

@ps

yup! sis asal SKC... asal SKC gak ke???

ps said...

ye....sis abis skc tahun braper?

ps said...

ye...sis abis blajar skc tahun brape?

ps said...

@-✿Ayu✿-ye...sis abis blajar skc tahun brape?cikgu sekolah skc yg lame(zaman sis) masih ade lg ke?

-✿Ayu✿- said...

@ps

sis kuar thn 2000...dah xde kot...ramai yg dah pindah n dah bersara...

2leep.com