Instagram

Saturday, March 31, 2012

Kemahiran Insaniah ?

tahu apa tu Kemahiran Insaniah?
meh nak explain sikit...

Kemahiran Insaniah (KI) merangkumi aspek-aspek kemahiran generik yang melibatkan elemen kognitif yang berkaitan dengan kemahiran bukan akademik seperti nilai posifif, kepemimpinan, kerjasama berpasukan, komunikasi dan pembelajaran berterusan. KI adalah antara elemen yang dikenalpasti amat kritikal dalam dunia pekerjaan yang bersifat global serta pesat dengan perubahan teknologi. Berikut adalah tujuh (7) elemen utama KI:
1.  Kemahiran Berkomunikasi
2.  Pemikiran Kritis dan Kemahiran Menyelesaikan Masalah
3.  Kemahiran Kerja Berpasukan
4.  Pembelajaran Berterusan dan Pengurusan Maklumat
5.  Kemahiran Keusahawanan
6.  Etika dan Moral Profesional
7.  Kemahiran Kepimpinan

hihihih...cpoy dari sumber 

tapi ayu still kompius dengan KI nih sebenarnya...
KI ni diperkenalkan time ayu part 4...masa tu DS Najib baru je naik jadi PM...
dengar-dengar kitorang yang first batch memang tak perlu untuk buat KI nih...
jadi almaklum la...orang yang memang dah malas...
buku KI tu pun tersimpan cantik je...

tapibila sampai last sem ni...
ada pulak pihak HEP suh buat KI tu...
suh isi macam-macam...



hari khamis minggu lepas dapat tahu...dan hari ni last untuk isi sume nih...
dah la siap-siap menyampah dengan akak yang incharge pasal ni...
salah dia...tapi dia nak salahkan kita pulak...
dia yang tak buat keje... ! urghhhhh!!!!
sabar je la...

lepas komplen hari tu... still lagi ada yang tak kena dengan transkrip nih... 
penat-penat setiap sem kitorang pegi menghadap modul...
tapi dia tak key in dalam ni...! 
sapa tak hangin kan?

tak mo lah ada yang mencacatkan transkrip graduate nanti...
huhuhuhu...

esok nak pegi komplen lagi !


❤Salah silap dalam entry ini...Ayu mohon ampun dan maaf... sesungguhnya yang baik itu datang dari Allah S.W.T dan yang buruk itu adalah kelemahan Ayu sendiri...❤

5 komen:

shiema sufian said...

KI ni mcm mcm, pelik Shiema. Shiema tak sukaaaa KI

nanakimie said...

KI ni nana belajar masa koko dulu,hee.....asyek KI jela....:)

QasehSuci said...

wah...ayu pun bdk akaun cam Qaseh jgk...best2..er...UITM degree akaun in malay ker?

-✿Ayu✿- said...

@QasehSuci
eh x... uitm dh 100% in english dah... tp pentadbiran UiTM je dlm bm...

Murni said...

Salam ukhuwwah! Terima kasih sbb follow blog M U R N I @ Nilai Murni @ Huda Insyirah. Tu semua nama blog saya yg under url http://www.anamuaddib.blogspot.com / http://www.blogbercakap.blogspot.com . Saya nak tutup blog tu, jadi kalau sudi nak follow saya balik, follow blog ini pula ya. Blog saya juga. InsyaAllah lebih baik dari blog sebelumnya. Terima kasih sekali lagi ya.

2leep.com